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DEPARTMENT OF THE TREASURY
WASHINGTON, D.C. 20220

September 6, 2011

Wendy M. Payne, Executive Director

Federal Accounting Standards Advisory Board
Mailstop 6K17V

441 G Street, NW, Suite 6814

Washington, DC 20548

Dear Ms. Payne:

Thank you for the opportunity to provide comments on the June 21,2011 Exposure Draft (ED) titled
“Revisions to Identifying and Reporting Earmarked Funds: Amending Statement of Federal
Financial Accounting Standards 27.” Our comments, in response to the questions in the ED are

attached.

Again, we appreciate the opportunity to comment on this Exposure Draft. If we can be of further
assistance, please contact Marilyn Evans at (202) 622-0807.

Sigicerely, ’Z\g’g
fgﬂjfé (! i%/

5}? Carole Y. Banks
Director, Accounting
and Internal Control
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Questions for Respondents [Word Version of Questions to Facilitate Responses]

Exposure Draft: Revisions to Identifying and Reporting Earmarked Funds: Amending
Statement of Federal Financial Accounting Standards 27.

Responses are requested by August 22, 2011.

Q1.  The Board is proposing amendments to state explicitly that the source of the
“specifically identified revenues or other financing sources” in paragraph 11 of SFFAS
27 must be external to the federal government, and to clarify the distinction between
earmarked funds and the general fund. This issue is discussed in paragraphs A11 -
A12 of the Basis for Conclusions. The proposed amendment to paragraph 11.1 of
SFFAS 27 can be found in paragraph 6 of this exposure draft. Do you agree or
disagree with the proposed amendment? Please provide the rationale for your answer.

Agree. This distinction will standardized SFFAS reporting practices.

Q2.  The Board believes that funds established to account for pensions, other
retirement benefits, other post-employment benefits, and other employee benefits
provided to federal employees (civilian and military) should not be reported as
earmarked funds and is proposing that such funds should be excluded from the
category of earmarked funds. This issue is discussed in the Basis for Conclusions,
paragraphs A15 - A16. The proposed amendment to paragraph 18 of SFFAS 27 can be
found in paragraph 10 of this exposure draft. Do you agree or disagree with this
exclusion? Please provide the rationale for your answer.

Agree. This amendment would bring the standard more in line with its original
intent by not allowing the large negative net position balances created by long-
term pension liabilities to offset the positive net position of all other earmarked
funds. Even though the standard specifies federal employees, Department of the
Treasury will apply this to DC Pensions as the majority of the funds for this fund
are federal funds and to be consistent with apply SFFAS 33.

Q3. The Board is proposing that component entities would have the option to
continue to use the existing format of separate lines or columns to display information
on earmarked funds on the face of the balance sheet and statement of changes in net
position, or to use an alternative format. Some members question the need for
component entities to display information on earmarked funds on the face of the
balance sheet and statement of changes in net position. The Board is also proposing
that the component entity level reporting should be at a sufficient level of detail to
support the U.S. government-wide financial statements. The discussion of this issue
may be found in the Basis for Conclusions, paragraphs A17 - A20 and the proposed
amendments in paragraph 11. lllustrative financial statements may be found in
Appendix F.
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(a) Do you agree or disagree with the proposal to provide an option for an
alternative format for component entity reporting of earmarked funds? Please
provide the rationale for your answer.

Agree. However, Treasury will not be following the alternative format for
the following reasons (1) our financial statements are automated. In order
to produce the alternative format we would have to produce our financial
statements, obtain the amount for earmarked, revised our crosswalk, have
our programmers hardcode the amount (high risk for us) in the title line,
and rerun the financial statements in the alternative format. (2) this is more
confusing as we now have dollar amounts in the title line. (3) we will now
need auditor coverage over title lines.

(b) Do you agree or disagree with the view of some of the members that
component entities should not be required to display information on
earmarked funds on the face of the balance sheet and statement of changes
in net position and that disclosure in the notes is sufficient? Please provide
the rationale for your answer.

Agree. This would be consistent with the Non-Entity/Entity note which
explains the breakout of the assets or the Covered/Uncovered note which
provides further information on the liabilities. The financial statements
would provide the general information and if the reader was interested
would go to the note for the details. We could then provide side by side

comparisons.

(c) Do you agree or disagree with the proposal that the component entity level
reporting should be in sufficient detail to fully support the government-wide
reporting requirements? Please provide the rationale for your answer.

Agree. Component entity level reporting should be sufficient detail to
support the government-wide reporting.

The Board proposes to rescind potentially confusing guidance on eliminations for

component entities and instead provide that combined or consolidated amounts are
permitted and that amounts be labeled accordingly. The discussion of this issue may
be found in the Basis for Conclusions, paragraphs A21 - A25 and the proposed
amendments in paragraphs 11 - 12. Do you agree or disagree with this proposed
amendment? Please provide the rationale for your answer.

Disagree. If rescinded, can we make the assumption that the eliminations all
pertain to All Other Funds. This way we will be able to tie the condensed version
of the Statement of Changes in Net Position section of the earmark note to the
Statement of Changes in Net Position.
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Q5. The Board proposes to replace the term “earmarked funds” with “funds from
dedicated collections.” This issue is addressed in the Basis for Conclusions, paragraphs
A6 - A8 and the proposed amendments in paragraphs 4 - 5. To facilitate review,
Attachment B displays the text of SFFAS 27 with proposed amendments, including the
new term. Do you agree or disagree with the Board’s proposal to rename “earmarked
funds™ and make conforming grammatical changes in SFFAS 27? Please provide the
rationale for your answer.

Agree. By changing the terminology to “funds from dedicated collections” it
helps avoid the confusion between earmarked funds and earmarked spending.

Q6. The following question applies to funds with a combination of (a) revenues and
other financing sources that meet the criteria in paragraph 11 of SFFAS 27 ("non-
federal") and (b) general fund appropriations ("federal"). The Board proposes that to be
classified as an earmarked fund, a fund should be predominantly funded by revenues
from non-federal sources or have non-federal revenues supporting the fund that are
material to the reporting entity The Board has also proposed guidance for situations
where the proportion of funding sources may change from year to year. This issue is
discussed in the Basis for Conclusions, paragraphs A13 - A14. The proposed revised
guidance is in paragraph 7. Do you agree or disagree with the proposed guidance on
funds with such sources of funding? Please provide the rationale for your answer.

Agree. Proposed guidance does not impose reporting burdens in excess of any
benefits.

Q7. The Board is proposing that the amendments to SFFAS 27 have an effective
date of periods beginning after September 30, 2011. Do you agree or disagree with this
effective date? Please provide the rationale for your answer.

Agree. Changes might not be made for 1°' Quarter submission to OMB due to
new FACTS Il requirements but will be in place for the 2" Quarter.

Possible misconnect when looking at Appendix B: Text of SFFAS Accounting
Standards with Proposed Amendments

Paragraph 11 (page 29)

Funds from dedicated collections are financed by specifically identified revenues,
provided to the government by non-federal sources, often supplemented by other
financing sources, which remain available over time.

Paragraph 19 (page 32)
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Non-exchange revenue and other financing sources, including appropriations, and net
cost of operations for funds from dedicated collections should be shown separately on
the Statement of Changes in Net Position.

Misconnect — Paragraph 11 says revenues and paragraph 19 says non-exchange
revenue. Are current earmarked funds that receive their revenue from exchange
revenue now considered not earmarked funds?





